суботу, 10 жовтня 2015 р.

Холодно? Біжи! Прості правила, що збережуть ваше здоров'я


Похолодання — не привід відмовлятися від пробіжки на вулиці. Та щоб зробити тренування максимально комфортним та безпечним слід дотримуватися кількох простих правил.

Не слід хизуватися своєю здатністю витримувати холод. Температура впала — замініть шорти на довгі тайтси, а майку на легкий реглан або футболку з вітровкою. Ну і що, що до зими ще багато часу? Ваш організм ще не адаптувався до зниженої температури і особливо вразливий. Водночас, не варто і одягати надто теплі речі або закутувати себе в кілька шарів одягу. Іноді таке “завзяття” може і до зневоднення довести. Краще за все одягатися за формулою “комфортно прохолодно”. Тобто, стояти в такому екіпіруванні на вулиці має бути дещо неприємно. Але за кілька хвилин бігу — ви маєте відчувати себе достатньо зігрітим.

Розігріватися варто почати ще до виходу на вулицю. Так ви зменшуєте шанси підчепити застуду чи отримати травму. Кілька енергійних рухів руками та тулубом, наклони, присідання, розтирання суглобів — і ви готові до здорового бігу.

Якщо на вулиці ви маєте перебігати дорогу, на світлофорі продовжуйте рухатися. Біг на місці, присідання, підстрибування — ваш організм доти у безпеці, доки м'язи працюють та виробляють тепло.

Після пробіжки намагайтеся не затримуватися на холоді. Сплануйте тренування так, аби одразу “фінішувати” у захищеному від холоду приміщенні. Якнайшвидше зніміть мокрий одяг та прийміть теплий душ. Випийте теплого чаю. Найбільш корисним буде такий напій з імбирем та медом.

Якщо ви вирішили прийняти участь у змаганнях в холодну пору року — обов'язково потурбуйтеся взяти із собою додатковий комплект сухого теплого спортивного одягу. Розминку слід проводити у “довгому” костюмі. Знімати його безпосередньо перед стартом. А після фінішу — якнайшвидше переодягтися.


Пам'ятайте, бігуни часто більш вразливі до застуд, ніж люди, які не практикують фізичні навантаження. Тому не забувайте про профілактику. Слід нормально їсти. У раціоні обов'язково мають бути овочі та фрукти. Споживайте горіхи та мед, уникайте переохолодження, слідкуйте за гігієною, регулярно провітрюйте приміщення та робіть вологе прибирання. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваш коментар з'явиться на сайті після його перевірки модератором