середу, 7 жовтня 2015 р.

Швидкий старт для початківців

В будь-якій справі перший крок найбільш важкий. В заняттях з бігу так само. У початківця виникає безліч питань, які заважають почати регулярні тренування. На найбільш популярні з таких питань ми спробували дати відповіді.


Як почати бігати? 
Варіант 1: придбати форму та кросівки, вийти на вулицю, почати бігти.
Варіант 2: придбати форму та кросівки, прийти в зал, почати бігти по біговій доріжці.

Якими мають бути кросівки?
В ідеалі - біговими. Консультанти в магазинах спортивного взуття допоможуть підібрати вам саме бігові (а не футбольні, тенісні, щоденні і т.п.) кросівки. Бажано мати щонайменше дві пари - для бігу по асфальту та по грунту. Міряєте, якщо вам зручно і влаштовує ціна, - беріть і виходьте на тренування. 

Яким має бути одяг?
Бігові шорти та майка чи футболка в теплий період, Біговий костюм, бажано з вітростійкого матеріалу - коли холодно. Принцип, такий саме, як і з кросівками: одягли, присіли, піднялись, повернулись, нахилились - зручно, по швам не тріщить, тоді беріть.

Чи зможу я повноцінно тренуватися без пульсометра та годинника з GPS?
Зможете. Ці гаджети не так вже і давно на ринку, Люди бігають набагато довше. Для старту достатньо звичайного годинника з секундоміром. 

Скільки бігати?
До точки дискомфорту. Потім ще пару хвилин і завершуйте. Важко? почніть з 1 км. Поступово відчуєте, як можете бігти довше.

Як швидко бігти?
Якщо початківець, біжить так, аби могли вільно розмовляти. Якщо говорити повноцінними реченнями не вдається, варто уповільнитись.

Як дихати?
Краще ротом, намагатися вип'ячувати живіт під час вдоху, та втягувати під час видоху. На носове дихання переходити там, де забагато пилу, диму чи біля доріг з великим потоком машин.

Чи потрібно отримати дозвіл від лікаря для бігу?
Бігати чи ні можете вирішити тільки ви самі. Але до лікаря сходити варто. Зробити кардіаграму, перевірити тиск, здати аналізи крові та сечі. Знання реального стану здоров'я допоможе правильно планувати частоту та інтенсивність навантажень.

Чи обов'язково шукати тренера для бігу?
Ні. Біг простий і доступний спосіб фізичної активності. Утім, наявність тренера зробить ваші тренування більш ефективними. Тренер допомагає побудувати та вчасно скорегувати тренувальний план, він проконтролює та змотивує до особистих рекордів.

Чи слід приєднатися до бігового клубу?
Бігати самостійно чи з певним клубом - ваше особисте рішення. Для початківців приналежність до клубу може мати додаткові переваги. Це нові знайомства, додаткова мотивація, здорова конкуренція. Водночас є люди, яким не комфортно тренуватися в компанії, і біг для них - спосіб побути наодинці зі своїми думками. Ви зрозуміли.

Де краще бігати?
Краще, там де гарна природа і грунтові доріжки - ліс, поле, стежка біля озера. Проте, якщо цього немає, то і асфальт міських джунглів підійде. Зауважу лише, що для бігу по асфальту варто використовувати кросівки на товщій підошві з кращими амортизаційними властивостями. В ліс можна брати щось з жорсткішою підошвою.

Чи зможу я самостійно підготуватися до змагань?
Зможете, але краще не ризикувати.

Далі буде. Надсилайте нам ваші запитання через форму на сайті та чекайте на статтю з відповідями!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваш коментар з'явиться на сайті після його перевірки модератором