понеділок, 12 жовтня 2015 р.

Чи можна бігати під час застуди?


Сезон чмихання носом та болю в горлі наближається. Часто бувє так, що навіть якщо дотримався усіх рекомендцій (про них йшлося у статті "Холодно? Біжи! Прості правила, що збережутьваше здоров'я") підчеплюєш застуду якраз тоді, коли ніби-то наблизився до найкращої форми. Що ж робити, якщо так не хочеться втрачати здобуте? Коли можна бігати, а коли треба себе зупинити — розповімо тут.


Давайте одразу зрозуміємо: будь-яка хвороба є протипоказанням для важкої фізичної праці. Це ж стосується і бігу. Організм потребує усієї енергії, аби виправити цю “несправність”. Якщо ж дованатажити його бігом, то можете отримати погіршення стану або будете відновлюватися значно довше.

Утім, я як бігун розумію, що втримати себе вдома кілька днів вкрай важко. І дійсно практика показує, що невелике навантаження покращує самопочуття , принаймні психологічно відчуваєш себе більш комфортно, настрій поліпшується, і здається — відступає хвороба.

Гарна новина в тому, що не в усіх випадках хвороби біг буде вбивчою силою. Часом, навпаки, - може пришвидшити одужання. Але для цього потрібно дотримуватися так званого “правила шиї”.

Суть ось в чому. Якщо симптоми застуди знаходяться вище шиї, бігати відносно безпечно. Наприклад, коли закладений або тече ніс, коли є незначний дискомфорт у горлі (але не ангіна). За таких умов, особливо якщо хвороба лише почала давати про себе знати, вийти на пробіжку — досить непогана ідея. Дихальні шляхи прочищаються, виділяються гормони, які допомогають долати застуду.

Якщо ж симптоми нижче шиї, краще полежати в ліжку. Мова про бронхіти, сильний кашель, болі в грудях або м'язах, підвищену температуру. Біг в таких станах призведе до погіршення ситуації. Приміром, можна отримати запалення легенів та забути про тренування на багато тижнів.

Найкраще, що ви можете зробити в цьому стані — сконцентруватися на лікування, прийняти свою хворобу та не переживати з приводу пропущених тренувань. Скоро ви одужаєте і швидко все надолужите.

Трохи порад про біг з легкою застудою.

Бігати повільно та недовго. Залиште вдома свій GPS трекер, вимкніть тренувальну програму на телефоні і пробіжіться в комфортному темпі. Десь так, як ви зазвичай розминаєтеся. І не бійтеся завершити біг вже пілся пари кілометрів. Ваш організм віддячить за відпочинок пізніше.

Відмовтеся від темпової та швидкісної роботи. Повірте, зайвий стрес вашому організму непотрібен.

На змагання краще прийти в якості вболівальника. Змагання у хворобливому стані можуть надовго відкинути вас назад. Та і результату ви гарного не покажете.

Одягайтеся на пробіжку тепло. Не переохолоджуйтеся. Та швидко зігрівайтеся після пробіжки.

Сприймайте застуду як знак вам, що час перепочити. Повірте, якщо ви раніше добре тренувалися, то за кілька днів без тренувань це нікуди не дінеться. І як свідчить практика, після таких перерв результати зростають навіть швидше.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваш коментар з'явиться на сайті після його перевірки модератором