середа, 21 жовтня 2015 р.

Біг під час дощу

Особисто я намагаюся уникати бігу під час дощу. Віддаючи перевагу тренажерному залу, басейну, або своєму зручному дивану. Тим не менш, для людини, яка поставила за мету встановити особистий рекорд навіть злива не стане на заваді. До того ж, біг в дощ – чудовий спосіб загартувати організм, зміцнити волю та підготувати себе до змагань в мокру погоду.

Отже, запланували пробіжку, а на дворі вже накрапує – порадійте. Чим різноманітніші умови вашого тренування, тим вищий ваш рівень, як спортсмена. До того ж який запах повітря внаслідок дощу! А наступні кілька правил дозволять зробити такий біг найбільш комфортним.

1.       Одягніть кепку. Наявність козирка на головному уборі дозволить вам бачити перед собою. Краплі не заливатимуть очі, тож почуватиметеся комфортніше. Якщо температура повітря при цьому досить низька, а кепка у вас зовсім літня, під неї можна одягти баф. Тепло і комфортно.

2.       Дотримуйтеся правила багатошаровості. Якщо на дворі, крім того, що мокро, ще й холодно, вдягніть термобілизну, а зверху – водовідштовхуюу вітровку. Синтетичні речі в дощ мають суттєві перваги – менше намокають та швидше висихають. Водночас, не треба перебирати з одягом. На практиці кілька шарів одягу виправдані, коли ваш біг радше схожий за темпом на ходьбу. В інших випадках достатньо спіднього, футболки на тіло, тайтсів або вітростійких штанів та вітровки.

3.       Майте пару водостійкого взуття та водовідштовхуючих шкарпеток. В продажу такі є, хоча і коштують не дешево. Якщо ви маєте змогу придбати шкарпетки за ціною недорогих кросівок – матимете чудову інвестицію у свій комфорт. Таке екіпірування можна буде використовувати не тільки під час бігу, а і в походах. Якщо ж витрачатися на такі не хочете – бігайте в тому, що є. Висохне.

4.       Біг в мокрому взутті та одязі підвищує ризики натерти мозолі. Гарною профілактикою буде намастити чутливі до таких неприємностей частини тіла спеціальним гелем або вазеліном. Серед зон ризику – ступні, внутрішня поверхня стегон, пахви.

5.       Захистіть ваші гаджети. Спортивні годинники як правило стійкі до вологи. Чого не скажеш про ваш смартфон. Аби його захистити краще скористатися спеціальним вологозахисним пакетом із зіп-замком. Якщо ж під рукою такого немає, то і звичайний поліетиленовий пакет допоможе.

6.       Розігрійтеся перед пробіжкою. Зробіть невелику розминку в сухому місті – квартирі чи під’їзді. Це допоможе уникнути переохолодження на початковому етапі бігу.

7.       Добре себе позначте. Видимість вас в дощ суттєво обмежена. Особливо це актуально, якщо на вашому маршруті є автошляхи, які треба перебігати, або вздовж яких бігти. Тому – використовуйте світловідбивачі. Не покладайтеся лише на ті, що є на вашій ветрівці. Якщо зовсім темно – накиньте поверх ветрівки жилет з світловідбивачами (звичайний водійський жилет, підібраний по розміру добре себе зарекомендував під час бігу). Можна навіть вологостійкий ліхтарик узяти.

8.       Просто біжить. В дощ найважче – почати бігти. Коли розігрієтеся, скоріше за все, будете отримувати задоволення. Та й якщо на наступних змаганнях буде злива, ви вже не злякаєтеся.

9.       Після бігу – якнайшвидше доставте себе у сухе приміщення та позбудьтеся мокрого одягу. Якщо ви практикуєте вправи на розтяжку, їх теж краще зробити вже в приміщенні. Далі - прийміть теплий душ, випийте гарячого чаю.

10.     Попіклуйтеся після бігу про свої кросівки. Не рекомендується сушити взуття на батареї. Краще наповнити його паперовими м’ячиками. Для цього можна використати туалетний папір чи звичайну газету. Папір вбере волого та збереже форму кросівок. Досушити можна спеціальними електричними сушарками для взуття. Утім таке приладдя не слід залишати без нагляду. Пожеженебезпечно.

А от як змагатися з бігу під час дощу -  вже скоро читайте на Пейсмейкері. Слідкуйте за оновленнями.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваш коментар з'явиться на сайті після його перевірки модератором