понеділок, 19 жовтня 2015 р.

Спортивні меценати можуть отримати податкові пільги

На сайті Міністерства молоді та спорту України з'явився проект закону "Про меценатство в спорті". Появи подібного документа спортивна спільнота очікувала багато років.  На мою думку, проект досить "сирий" та залишає відкритими багато питань. Тим не менш, він може стати основою для створення законодавчої бази, яка б відкрила шлях інвестиціям у спорт.


Найважливіша, з моєї точки зору, норма документу - державні гарантії меценатам. В першу чергу мова про податкові пільги. Автори пропонують не оподатковувати частину прибутку, яку підприємець витратив на підтримку спорту. До того ж на цю суму обіцяють зменшити податок на прибуток такому благодійнику. Щоправда, аби отримати право на податкові пільги, слід віддати на меценатство не менше 10 відсотків прибутку. Вважаю, що остання норма суттєво обмежить бажання стати меценатом спорту. Тож цей поріг варто було б зменшити.

Проект закону передбачає, що меценатською допомогою можуть бути не лише гроші. А і майно та послуги. Утім, яким чином тоді обраховуватимуться пільги - не зрозуміло. Як і те, чи підпаде під дію закону любительський спорт, чи мова тільки про професійний.

В будь-якому разі документ нині у стадії обговорення. Тож читайте та надсилайте свої пропозиції. Проект закону "Про меценатство у спорті" можна переглянути тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваш коментар з'явиться на сайті після його перевірки модератором