вівторок, 6 жовтня 2015 р.

Погані звички бігуна

      Відчуваєте постійну втому? Не маєте бажання виходити на наступну пробіжку? Страждаєте від травм? Можливо справа в тому, що ви виробили погані звички бігуна, які зрештою ведуть до виснаження та розчарування. Ми визначили найбільш типові помилки, яких допускають не лише бігуни-початківці, а часто і досвідчені спортсмени. Позбутися їх - означає покращити здоров'я, настрій та результат на змаганнях.


1. Забагато бігу передчасно. Це може трапитися з початківцем, який хоче швидше наздогнати своїх більш досвідчених колег. Але так само таку звичку мають бігуни зі стажем, які, наприклад, починають тренуватися після травми або хвороби. Наслідок - усе те, що написано в першому абзці. Цю звичку можна подолати тільки терплячістю. Дайте собі трохи часу - і ви збережете здоров'я та самі здивуєтеся своїм результатам. Загальновизнане ж правило виглядає таким чином: свій біговий об'єм слід підвищувати не більше, ніж на 10 % щотижня.

2. Занадто швидко. Якщо ви орієнтуєтеся на результат, то ваше бажання бігати швидко цілком природнє. Справді, високий темп потрібен, якщо ви хочете від змагань до змагань покращувати свій час. Утім, якщо не скидати темп вчасно, швидкість може стати вашим ворогом. Постійні тренування на високому пульсі можуть погіршити роботу серця та фактично зруйнувати м'язи. Аби не перебільшити свої можливості варто слідкувати за пульсом. Біг на пульсі до 150 ударів на хвилину можна вважати відносно безпечним. Перебільшувати цю межу варто не частіше одного разу на тиждень. Якщо ж хочеться відчути швидкість - час від часу робіть короткі прискорення. Але завжди залишайте відчуття, що могли б пробігти ще швидше. 

3. Замало води та їжі. Сучасні бігуни мусять підлаштовуватися від неймовірний темп життя. Після ранкової пробіжки - душ та швидкий переїзд в офіс. Там кави і може десь в обід буде якась їжа, якщо бос не підкине термінової роботи. Та ви маєте пам'ятатаи, що тренування - це витрати вашого пального. Ваша машина не доїде до офісу, якщо ви її не заправите. То чому ж забуваєте заправити себе? Достатня кількість води, вуглеводів та білків - те що потрібно після пробіжки. Скільки саме - визначайте досвідом. Критерій - ви не відчуваєте себе потім увесь день втомленим, а на кожну наступну пробіжки піднімаєтеся повним сил. 

4. Короткий сон. Якщо ви тренуєтеся, то маєте достатньо спати. Так, так - у вас робота, а ще домашні справи і ніяк не вдається лягти раніше 12-ї. Та зрозумійте - відпочинок, це не менш важлива частина тренувального процесу, ніж власне навантаження. А повноцінний сон - ключ до відновлення. Що ж, пройдіть семінар з тайм-менеджменту та знайдіть час для сну. Зробіть ревізію того, що ви робите увечері. Думаєте цей серіал по телевізору так важливий для вас? А фото в соцмережі до завтра не почекає? Ну ви зрозуміли. 

5. Тільки біг. Є дослідження, які доводять, що ті, хто окрім бігу, роблять вправи для рук, спини, пресу, показують кращі результати, ніж ті, хто ігнорує загально-фізичну підготовку. Висновок простий - виділяйте час на небігові заняття. Можна зробити серію віджимать чи підтягувань одразу після бігу, або виділяти окреме тренування тільки для роботи з вагою власного тіла або на тренажерах. Можна додати плавання, йогу, пілатес. Знайдіть те, що подобається і відчуйте різницю.

6. І без розтяжки нормально. А ось і не дуже. Є висловлювання: "гнучкість тіла веде до гнучкості розуму". Ігнорувати відповідні вправи - не лише наражати себе на ризик травм фізичних, а і позбавляти себе ментальних можливостей. Що слід пам'ятати - не варто розтягуватися, коли ви ще "холодні". А от після бігу зробіть кілька вправ на гнучкість обов'язковими. 

7. Сам собі доктор. Звичайно, краще вас самих, ніхто ваш організм не знає. Та це правило може завести вас у глухий кут. Лікар, якому ви довіряєте має бути в зоні доступу. Особливо це стосується випадків, коли ви вирішили, щось прийняти внутрішньо. Якщо сумніваєтесь у висновках одного лікаря, ніхто не заборонить вам отримати думку іншого. Головне - не покладайтеся тільки на свою інтуіцію. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваш коментар з'явиться на сайті після його перевірки модератором