четвер, 8 жовтня 2015 р.

Хочеш стати мером? Біжи

Цей проект немає політичних покровителів. Утім ми не можемо ігнорувати підготовку країни до місцевих виборів. Адже як розвиватиметься спорт, спортивна інфраструктура в певному місці багато в чому залежить від того, хто прийде до місцевих органів влади. Хотілося б, аби ці люди стояли на боці здорового способу життя. А бігуни отримали власне лобі в місцевих радах та мерських кабінетах.


Хтось може сказати: «Який біг? Хай краще займається господарськими справами!». Не можу з цим погодитись. Переконаний, що людина, яка не може виділити час на пробіжку, за винятком реальних проблем зі здоров’ям, не має достатніх характеристик для ефективного керування містом чи місцевою громадою. На підтвердження приводжу добірку із політиків, що пробігли марафон.

 Джордж Уокер Буш. Перших осіб сполучених штатів регулярно можна побачити під час пробіжки. А 43-й президент Америки ще у 1993 р. Показав приклад усім своїм наступникам. Хьюстонський марафон він здолав за 3 години і 44 хвилини.

Якби усі американські президенти, віце-президенти та кандидати на ці посади бігли в одному забігу, то друге місце посіла б відома політик Сара Пейлін. Колишній губернатор Аляски та кандидат у віце-президенти від Республіканців на виборах 2008 року має марафонський результат у 3 години і 59 хвилин. Показала вона його у 2005 році. Тоді їй був 41 рік.


Серед відомих американських політиків-бігунів і Ел Гор. У 1997 р. 45-й віце-президент США підкорив «Marine Corps Marathon» з часом 4 години і 58 хвилин. До речі, у 2014 р. цей марафон одесит Микита Курчиков пробіг з українським прапором. Через 10 років після свого марафону Ел Гор, як борець  проти кліматичних змін, отримав Нобелівську премію миру.

Пробігнится на американському континенті люблять не лише тамтешні політики. У 1992 р. Нью-Йоркський марафон за 4.27 подолав король Нідерландів Віллем-Александр. Щоправда тоді він був ще принцем і було йому 22. Та захоплення молодості не залишилось забутим. Нинішній монарх з 1998 році член Міжнародного Олімпійського Комітету. Зокрема, він входив до складу комісії, що координувала проведення зимових Олімпійських ігор у Ванкувері та Сочі. На трон увійшов у 2013 р. і пообіцяв залишити діяльність у МОК.

Не такі відомі для українців, але дуже швидкі. Колишній прем’єр-міністр Франції Домінік де Вільпен має результат на дистанції 42 195  м. у 2.57.06. (Marathon de l'Essonne, 1980). Тоді йому ще не було 30 років. Утім він вже почав робити кроки в політиці. Після – дипломатична робота, пост міністра закордонних справ і зрештою прем’єра. Людина має талант не лише до бігу та політики. Він автор багатьох історичних та філософських оповідань та віршів.


І насамкінець про людину, якою можемо пишатися і ми. Мікулаш Дзурінда, колишній премьєр-міністр Словаччини має українське походження та результат на марафоні у 2.54.57 (Малокарпатський марафон (1986). І сьогодні 60-річного політика можна побачити на масових стартах, в тому числі в Україні. Цього року Президент Порошенко запросив Мікулаша стати його радником. Може наш голова держави хоче пробігти марафон?

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваш коментар з'явиться на сайті після його перевірки модератором