вівторок, 10 листопада 2015 р.

Російських атлетів можуть відсторонити від міжнародних змагань, включно з Олімпіадою

В Росії побудували систему використання заборонених методів в спорті, в якій замішані як спортсмени, так і тренери, державні чиновники та правоохоронці. Про таке йдеться у звіті Всесвітньої антидопінгової агенції (WADA).  Відомство рекомендувало заборонити виступати представникам країни на міжнародних змаганнях під егідою IAAF.

Свою перевірку комісія ВАДА почала після публікації в пресі гучних викриттів у масовому вживанні допінгу російськими спортсменами. Обвинувачення підтвердились.  Наслідком цього може стати заборона усім російським спортсменам виступати на офіційних змаганнях у 2016 році. Можуть вони пропустити і Олімпійські ігри у Ріо. Щоправда, остаточне рішення тут має приймати Міжнародний олімпійський комітет. При цьому п’ять атлетів та п’ять  тренерів можуть отримати пожиттєву дискваліфікацію.

Знайти комісії вдалося достатньо аби стверджувати, що в Росії діє ціла програма державної підтримки використання допінгу. Так, виявили численні випадки неадекватного тестування та недотримання стандартів проведення антидопінгових проб. Комісія рекомендувала скасувати акредитацію московської лабораторії, а її керівника звинуватила у отриманні хабарів та навмисному пошкодженні проб, які він мав зберігати.  Мова про умисне знищення понад 1400 зразків після отримання листа від ВАДА з вимогою зберегти їх.

При цьому в комісії стверджують, що як у московській лабораторії, так і в лабораторії в Сочі були присутні представники ФСБ Росії, що є свідченням прямого втручання держави у роботу лікарів. З’ясувалося і те, що У Російському анти-допінговому агентстві повідомляли спортсменам попередні результати їх тестів, приховували ті, які не відповідали нормам та брали за це хабарі. Йдеться і про те, що деякі маніпуляції з пробами здійснювали за особистим наказом міністра спорту Росії Віталія Мутко.

Підтвердила комісія і інформацію, що деякі російські спортсмени могли бути недопущені до Олімпіади в Лондоні в 2012 році, якби не було «колективної та незрозумілої політики невтручання», прийнятої IAAF та Російською легкоатлетичною федерацією. Напередодні видання The Sunday Times опублікувала інформацію, за якою 8 російських спортсменів дали хабарі чиновникам IAAF аби їх не дискваліфікували за допінг та допустили до ігор.

Загалом звіт ВАДА – це 323 сторінки доказів та викриттів. Реакція представників Росії поки що досить стримана. Так, Всеросійська федерація легкої атлетики оприлюднила заяву, де вказала, що уважно вивчає матеріали звіту та готова до співпраці з міжнародними організаціями. При цьому зазначила, що вже активно бореться з допінгом: по відношенню до деяких тренерів проводяться розслідування, і є випадки виключення зі складу збірної спортсменів, яких упіймали на допінгу.

Свою заяву зробило і Міністерство спорту росії. Там теж зазначили, що аналізують звіт і прймуть до уваги його рекомендації. Разом з тим, на думку російських чиновників, не в компетенції комісії ВАДА визначати, як же ж діяти далі міжнародним спортивним організацям. Вочевидь мова про рекомендацю заборонити росіянам виступати на змаганнях. Крім того, в заяві Мінспорту йдеться про те, що під час усіх великих змагань в Росії працювали іноземні спеціалісти, які ніби-то не мали сумнівів у прозорості проведення допінг-проб.

За матеріалами  BBC, WADA,  ВФЛА, МСРФ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваш коментар з'явиться на сайті після його перевірки модератором