субота, 12 грудня 2015 р.

Ефективне тренування на біговій доріжці


Бігова доріжка в спортзалі не замінить тренувань на вулиці. Утім з її допомогою можна не лише підтримати форму, а й покращити її. До того ж це гарний спосіб втікти від холоду, дощу або снігу, вітру та інших примх погоди.


Може це дещо і нудно, але бігова доріжка має переваги. Ви можете вибрати необхідну швидкість і дотримуватися її все тренування. Так ви привчаєте себе до «рівного» бігу. А таке вміння дуже корисне, якщо ви прагнете до особистого рекорду.  Також на біговій доріжці маєте змогу встановити бажаний нахил і таким чином зімітувати біг вгору.  При цьому бігти ви можете скільки вистачить сил. 5, 10, 15 км. Не так легко в природних умовах знайти маршрут з настільки довгим підйомом. Зрештою, в заліт теж можна робити групове тренування. І при цьому ніхто нікого не «гальмує». Ви можете бігти з різною швидкістю і все одно залишатися поруч.

Аби тренування на біговій доріжці були справді ефективними варто варіювати швидкість, нахил та тривалість, як в різні дні тижня, так і в межах одного тренування.

Ось типові приклади робіт. Ви можете підлаштувати їх під свої потреби.

1.            Безперервний біг. Пару кілометрів повільно. А далі – швидкість, залежно від ваших планів. Все, як на вулиці – від зовсім легкого, до темпового бігу. Здивуєтеся, але на біговій доріжці вдається тримати вищу швидкість, ніж поза спортивним залом.

2.            «Сходи». Кілометр біжите з нульовим нахилом, потім кілометр встановлюєте 3 % і так долаєте ще кілометр. Далі знову 0, а потім 5%. Підвищуєте доти, доки не відчуєте, що час завершувати.

3.            «Вертикальний кілометр». Можете на власний розсуд варіювати нахил і швидкість. Головна мета – за одне тренування досягти набору висоти у 1000 м.

4.            Інтервальний біг. Починаєте бігти, встановлюєте темп 5 хвилин і так пробігаєте 1 км. Потім встановлюєте 3 хвилини 45 секунд. І так ще кілометр, в кінці знов скидаєте на 5 хв. Таких 3 – 5 серій.

5.            Безперервний біг вгору. Єдиний кут нахилу та єдиний темп. Якщо таке тренування робити, наприклад, раз на тиждень, то кожне наступне слід підвищувати нахил на 2-3 градуси. Так само поступово можна підвищувати дистанцію та швидкість.

Також ви можете скористатися  вбудованими функціями бігової доріжки. Альпійський біг, трейловий біг дозволять вам  урізноманітнити тренування і не перейматися про те, щоб натиснути на певну клавішу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваш коментар з'явиться на сайті після його перевірки модератором