пʼятниця, 16 жовтня 2015 р.

Біль під час бігу. Як позбутися дискомфорту у підребер'ї

З цим стикаються усі новачки бігу. Але і спортсмени зі стажем від болю у правому або лівому боці не застраховані. Що зводить цей бар'єр на шляху до вашого бігового успіху? Як швидко позбутися нав'язливого болю та не допустити його повернення? Про це розповімо сьогодні.
Якщо під час бігу у вас заболіло праворуч - не поспішайте ковтати таблетки дя печінки. Що б вам не казали гуру медицини чи спорту, єдиної відповіді на питання, що саме призводить до “бокового” болю - не існує. Є кілька загальновизнаних причин, і хвороби печінки та селезінки - тут далеко не на першому місці.

Саме так, біль може виникати у цілком здорової людини. Одне з пояснень - необхідність вивільнити кров, що зазвичай зберігається у печінці та селезінці. З цим пов'язане збільшення цих органів під час бігу та їх тиск на відділи з великою кількістю нервових закінчень. Ризиків тут додає споживання їжі менш ніж за годину до тренування, жирна та смажена їжа, споживання занадто солодких напоїв перед бігом. Словом, усе те, що змушує організм перерозподіляти кров між фізичним навантаженням та необхідністю перетравлювати їжу.

Інше пояснення, особливо якщо мова про початківців, - слабкі м'язи діафрагми. Через брак тренованості або занадто високий темп, вони спазмуються та втомлюються. Можлива навіть крепатура. Додатковими факторами ризику тут є занадто поверхневе дихання, зокрема через ніс, та неправильна техніка бігу.

Швидка допомога при болі в підребер'ї

Якщо біль застав вас під час пробіжки слід сповільнити темп, а за необхідності і перейти на крок доки дискомфорт не зникне. Якщо не допомогає - зупиніться та зробіть кілька нахилів тулубом в різні сторони. Але не варто стояти надто довго, краще хоча б кроком, але рухатися.

Ефективним буде більш глибоке дихання з вип'ячуванням живота. Спробуйте застосувати ритмічне дихання, при якому на 3 кроки ви вдихаєте, на 2 - видихаєте (більше про правильне дихання під час бігу читайте у статті “Дихання осені”) Також можна натиснути кількома пальцямі на місце болю та відпустити. Ці способи діють і без необхідності зупинятися, наприклад - під час змагань.

Часто схильні до болю в боці бігуни беруть із собою спазмолітичні засоби (ношпа, дротаверін). Хтось стверджує, що вони допомогають, хтось — ні. Та слід пам'ятати, що ви не можете на сто відсотків знати, що саме спричиняє у вас цей біль, тож перш ніж прийняти рішення використовувати певний препарат - порадьтеся з лікарем, який бачив результати вашого обстеження.

Як не допустити болі в підребер'ї

Розминайтеся та починайте повільно. Махи руками та ногами, нахили, розтяжка. Сам біг починайте повільно. Виділіть пару хвилин на просту ходьбу, потім ще кілька хвилин дуже повільного бігу. Усе це допомогає підготвувати тіло до роботи. І так зменшує ризики виникнення болю.

Приділяйте більше уваги загальнофізичній підготовці та тренуванню м'язів спини та живота. Віджимання та підтягування, робота з тренажерами, йога, пілатес. Виконання небігових вправ зміцнить м'язи діафрагми, навчить вас глибше дихати та покращить поставу. Так і біль пройде, і результати на змаганнях покращаться.

Їжте за 2 години до тренування. Краще уникати смаженої та жирної їжі. А також грубоволокнистої їжі (такі модні висівки та харчові волокна перед тренуванням навряд чи зроблять біг комфортним). Споживайте те, що швидко засвоюється.

Не слід пити перед тренуванням соки, занадто солодкі напої. Також не потрібно випивати багато рідини за один раз. Краще свою добову норму (в середньому 2 л) споживати невеликими ковтками впродовж усього дня. Слідкуйте також аби вода, яку ви п'єте під час тренувань або змагань не була дуже холодною.


Якщо нічого не допомогає


Якщо усі згадані методи не допомогають, то слід пройти медичне обстеження. Зверніться до терапевта. Здайте аналізи сечі та крові. Зробіть УЗД органів черевної порожнини. За їх підсумками фаховий лікар надасть необхідні рекомендації. Та й ви будете краще знати себе.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваш коментар з'явиться на сайті після його перевірки модератором